Tuesday, July 19, 2011

KEBAIKAN AYAT QURSI

ﺒﺴﻢ ﺍﷲ ﺍﻠﺮﺤﻤٰﻦ ﺍﻠﺮﺤﯿﻢ
السلام عليکم


Anda hafal ayat Qursi? Kalau hafal, Alhamdulillah. kalau tak, cubalah untuk menghafalnya kerana banyak fadhilatnya.  Alhamdulillah aku hafal dari sekolah rendah lagi. Terimakasih pada abang saudara sebelah rumah yang telah mengajarnya. Asalnya memang aku tak tau pun kebaikan ayat ni. Aku terbuka hati nak belajar ayat ini apabila rasa takut yang amat sangat ketika pulang mengaji, bulu roma meremang ketika lalu di sebuah pokok besar di waktu malam. Sampai lah sekarang aku sentiasa mengamalkan ayat ini. Alhamdulillah..  tiap-tiap malam aku bacakan fr ayat Qursi mudah-mudahan akan menjadi amalannya kelak.

Oleh itu jom kita teroka fadhilat lain ayat Qursi mengikut hadis:-


* Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud :

"Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya."

"Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."

"Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad."

"Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan."

"Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah."

"Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanan."

"Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar."

"Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin."

"Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh."

"Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain."

"Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitanya."

"Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkannya hati orang yang bersyukur, perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat."

"Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

"Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid."

"Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya."

Dari Abdullah bin 'Amr r.a. , Rasullullah S.A.W bersabda :
"SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT."

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...