Friday, July 15, 2011

Ambiga dan IFC

ﺒﺴﻢ ﺍﷲ ﺍﻠﺮﺤﻤٰﻦ ﺍﻠﺮﺤﯿﻢ
السلام عليکم

Sana sini cerita pasal bersih. Secara jujur aku bukan penyokong mana2 parti politik. Aku tak minat pasal ni. Aku lebih berminat nak cerita pasal SIAPAKAH AMBIGA dan IFC. Aku bukannya anti orang bukan islam, malah bos aku dan ramai rakan-rakan dan pegawai di pejabat aku berbangsa india dan china, pergaulan kami amat baik. Bukan nak cerita pasal bangsa kat sini tapi nak cerita serba sedikit pasal IFC. Pasti ramai yang dah tau tapi tak mustahil ada tak yang tak tau apa itu IFC? Mungkin ramai yang tidak tahu atau taknak ambil tahu. Jawapannya Ambiga adalah "bertanggungjawab membela kes murtad Lina Joy, pendukung kuat IFC, menyokong kuat konsep pluralisme dan pernah menawarkan khidmat PERCUMA untuk umat islam yang murtad sekiranya kes mereka dibawa ke mahkamah". Pluralisme merupakan perjuangan yang menuntut kesamarataan beragama,dalam masa yang sama menggugat Islam agama rasmi negara. Dengan harapan untuk membawa perjuangan IFC ini ke peringkat antarabangsa, Ambiga Sreenevasan melobi hingga ke PBB dan berharap menjadi pelapor ataupun pemantau bagi pihak PBB di Malaysia mengenai pluralisme.

Apa itu IFC(Inter Faith Commission)?

IFC berasal dari IRC( Inter Religion Council ) yang merupakan Suruhanjaya Antara Kepercayaan yang dicadangkan sebagai sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang boleh mengubah ajaran sesetengah agama (cth: Agama Islam) atas desakan penganut agama lain. IFC berfungsi seakan SUHAKAM yang turut menerima dan melayan aduan berkaitan agama.

IFC ditubuhkan oleh Malaysian Consultative Council Of Buddhism, Christianity, Hinduism dan Sikhism atau singkatannya MCCBCHS ataupun Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu dan Sikh melalui memorandum bertarikh 21 Ogos 2001 kepada Majlis Peguam Negara.

Matlamat Penubuhan IFC adalah untuk membolehkan mereka meminda beberapa ajaran asas Islam yang boleh merosakkan akidah umat Islam serta lebih berpihak kepada orang bukan Islam.

Nak tahu apa kah tuntutan ORANG BUKAN ISLAM melalui IFC?  Nah ni dia.. ce baca sat...
 1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
 2. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
 3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.
 4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.
 5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.
 6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.
 7. Orang-orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
 8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.
 9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
 10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
 11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.
 12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.
 13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.
 14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.
Ancaman Utama IFC terhadap Islam

 1. Membuka ruang seluas-luasnya kepada orang bukan Islam mencampuri Hal Ehwal Agama Islam.
 2. Menjadikan undang-undang Allah pertu tunduk kepada norma-norma antarabangsa yang dicipta manusia yang jelas menjejaskan aqidah.
 3. Orang-orang Islam bebas melakukan apa saja tanpa batasan.
 4. Orang-orang Islam bebas untuk murtad.
 5. IFC berhak untuk menentukan status agama seseorang.
Sebagai umat Islam yang berpegang teguh kepada ajaran Islam yang disampaikan oleh Nabi Muhammad S.A.W., kita haruslah menentang sekeras-kerasnya penubuhan IFC. Tiada satu pun agama di dunia ini yang sanggup menerima campurtangan oleh mereka yang bukan penganutnya. Penubuhan IFC pastinya akan menimbulkan ketegangan antara agama yang bakal menggugat keselamatan negara.


Oleh itu, kita sebagai umat islam dan hidup di bumi Malaysia yang aman dan makmur ni, kena teguhkan iman, diri sendiri dan didik anak-anak supaya tidak mudah terpesong kerana bagi aku IFC ni hanya salah 1 daripada agenda kafir untuk menjatuhkan agama kita. Banyak lagi selain daripada IFC ni. Baik kita teguhkan iman dan cuba perbetulkan diri sendiri daripada melakukan perkara yang tidak mendatangkan hasil dan luangkan masa untuk teguh kan aqidah bagi bekalan hidup di bumi globalisasi ini supaya agama kita tidak mudah di pijak oleh orang seperti Ambiga ini. Yang penting, jaga iman, jaga solat dan jangan asyik nak salahkan sesuatu pihak kerana kejayaan kita di dunia dan akhirat terletak di tangan kita sendiri. Ce fikir sat apa akan jadi pada anak cucu kita sekiranya tuntutan IFC ni berjaya. Pinjam ayat Nabil sat "LU PIKIR LA SENDIRI"
No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...